estetická výchova

Učebný zdroj ponúka možnosť skvalitniť interpretačné postupy v edukačnom procese v oblasti slovesného a hudobného umenia a výchovy prostredníctvom explikácie fenoménu estetického zážitku.

Cieľom učebného zdroja k akreditovanému vzdelávaciemu programu je sprostredkovať pedagógom verifikovateľný materiál približujúci tínedžerské subkultúry. Jednotlivé kapitoly učebných zdrojov sú praktickým materiálom, ktorý môže pomôcť učiteľom v ich konkrétnej práci. Je potrebné, aby subkultúry pedagógovia chápali ako prejav životnej filozofie a sebavýrazu, typického pre konkrétne skupiny „-násťročných“.

Autori: 

R. Pondelíková

Učebný zdroj je spracovaný k akreditovanému programu kontinuálneho vzdelávania Výtvarné techniky a ich uplatnenie pri rozvoji tvorivosti v edukačnom procese. Je zameraný na osvojenie si vedomostí a zručností v problematike rozvoja tvorivosti detí a žiakov v oblasti vizuálnej kultúry a na procesy vyučovania výtvarnej výchovy v škole i mimo vyučovania.

Autori: 

M. Ďurčeková, Ľ. Tatranská

Vzdelávací program Tvorivá dielňa pre učiteľov výtvarnej výchovy I. – Paličkovaná čipka pre začiatočníkov je jeden z programov, ktorý ponúka možnosť aplikácie prierezovej témy regionálna kultúra a tradičná ľudová kultúra do vyučovacieho procesu v rámci ISCED 1, ISCED 2 aj ISCED 3. Učebný zdroj vytvorený k tomuto programu má ambíciu ukázať, že základy paličkovania zvládnu aj deti. Je určený tým pedagógom, ktorí sa rozhodli vo svojej výchovno-vzdelávacej práci, prípadne v mimoškolskej činnosti a v krúžkoch viesť deti/žiakov k tejto záľube.

Učebný zdroj je študijným materiálom pre účastníkov akreditovaného vzdelávacieho programu Sakrálne stavby na Slovensku a ich využitie vo vyučovaní, ktorí sa rozhodli implementovať poznatky o sakrálnych stavbách na Slovensku do edukačného procesu prvýkrát, ale aj pre učiteľov, ktorí prichádzajú na vzdelávanie s cieľom rozšíriť si profesijné kompetencie súvisiace s využitím témy v edukačnom procese.

Autori: 

D, Ďurajková,M. Nogová

Metodika tvorby didaktických testov v spoločenskovedných predmetoch je obsahom aktualizačného vzdelávacieho programu s názvom Tvorba testov a možnosti ich využitia v spoločenskovedných predmetoch, ktorý ponúka učiteľom možnosť aktualizovať profesijné zručnosti v oblasti evalvácie a objektívneho hodnotenia výkonov žiakov. V učebnom zdroji sa autorky pokúsili zhrnúť základné pojmy a kategórie teórie testovania v súvislosti s predmetmi vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť a Človek a hodnoty.

Autori: 

A. Makišová

Učebný zdroj Dramatická výchova v školách od Mgr. Andrey Makišovej je určený predovšetkým účastníkom akreditovaného programu s rovnakým názvom.
V učebnom zdroji sa autorka zameriava predovšetkým na objasnenie cieľov, úloh, foriem a metód dramatickej výchovy a na jej vzájomné a kooperujúce vzťahy s etickou, estetickou a umeleckou výchovou.