odborné predmety – potravinárstvo

Autori: 

PaedDr., Mgr. Tutokyová Mária

Ovocie má vysokú biologickú hodnotu a nižšiu energetickú hodnotu, obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Najlepšie je ho jesť čerstvé, v surovom stave. Delíme ho na:  domáce,  južné. Domáce ovocie poznáme:  malvice - jablka, hrušky  kôstkovice – slivky, čerešne, višne, marhule, broskyne  bobule – hrozno, ríbezle, egreše, čučoriedky, brusnice, moruše, jahody, maliny, černice K južnému ovociu patria citrusy (citróny, pomaranče, grapefruity, mandarínky), banány, ananás, kiwi, mango, avokádo, kaki, karambola, granátové jablko, liči, papája a iné.

Autori: 

PaedDr., Mgr. Tutokyová Mária

V ľudskom tele stále prebiehajú procesy (činnosti), ktoré sú potrebné na to, aby človek žil. Aby tieto procesy mohli prebiehať je potrebné telu dodať energiu. Energiu človek získava zo stravy. Súhrn zložitých a stále trvajúcich procesov prijímania látok potrebných pre fungovanie ľudského organizmu voláme výživa. Výživa je jednou zo základných podmienok života. Nesprávna výživa je veľmi často príčinou rôznych ochorení. Človek nemôže jesť bez výberu, iba to, čo práve má po ruke, alebo na čo má chuť, ale musí si jedlo vyberať.

Učebný zdroj Maturitná skúška z odborných predmetov na stredných odborných školách je určený účastníkom inovačného vzdelávania v rovnomennom akreditovanom vzdelávacom programe, ktorého hlavným cieľom je zvýšiť kľúčové kompetencie pedagogických zamestnancov v oblasti ukončovania štúdia na stredných odborných školách.