Profesijné štandardy – Portfólio – Atestácie (odborný seminár v Trnave)

Na základe spolupráce s Odborom školstva Mestského úradu v Hlohovci sa zamestnanci detašovaného pracoviska MPC v Trnave 25. februára 2020 aktívne podieľali na zrealizovaní odborného seminára Profesijné štandardy – Portfólio – Atestácie. Semináru sa zúčastnilo cca 20 riaditeľov a zástupcov MŠ, ZŠ, SŠ a ZUŠ z okresu Hlohovec. Seminár otvorila Mgr. Iveta Moravcová, vedúca Odboru školstva MsÚ Hlohovec, ktorá privítala prítomných a predstavila lektorky odborného seminára z DP MPC Trnava. Obsah seminára bol rozdelený do 3 blokov.

V prvom bloku Mgr. Juráková stručne informovala o legislatívnych východiskách uplatňovania profesijných štandardov v praxi, vysvetlila ich význam, štruktúru a gradáciu. V druhom bloku seminára PaedDr. Mináriková, PhD. naznačila možnosti, ako pristupovať k tvorbe pracovných portfólií PZ, ich využitie ako nástrojov sebareflexie učiteľa. a postup pri zostavovaní atestačného portfólia. V treťom bloku zástupkyňa detašovaného pracoviska MPC v  Trnave  Mgr. Lančaričová prítomných informovala  o procese atestačného konania (na základe oprávnenia na organizovanie atestácií č. 1/2019 - AT, ktoré bolo MPC vydané MŠVVaŠ SR dňa 26. 11. 2019) a o postupe pri zostavovaní atestačného portfólia, ako aj o možnostiach publikačnej činnosti pre učiteľov v spolupráci s MPC.

Počas celého seminára prítomní riaditelia a zástupcov využili možnosť klásť otázky a diskutovať o svojich názoroch a skúsenostiach s využívaním profesijných štandardov v praxi vo väzbe na tvorbu atestačného portfólia. V závere sa pozitívne vyjadrili o spolupráci MPC so školami a školskými zariadeniami.