Stretnutie pracovnej skupiny The Ministries of Education Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) representatives Working Group (MoE STEM WG) 12. decembra 2018 v Lisabone

Pracovná skupina MoE STEM WG bola vytvorená a pracuje v rámci projektu Scientix – komunita pre prírodovedné vzdelávanie v Európe: http://www.scientix.eu/sk.

Zámerom je vytvorenie stabilnej diskusnej platformy na výmenu skúseností v oblasti STEM vzdelávania, zdieľanie inovácií a vytváranie synergií medzi Scientixom a inými aktivitami a projektmi na národnej úrovni na podporu STEM vzdelávania.

Hlavným cieľom tejto iniciatívy je pomôcť položiť základy pre strednodobé a dlhodobé stratégie a aktivity medzi inštitúciami zapojených krajín a Európskou sieťou škôl (EUN www.eun.org) v oblasti vzdelávania STEM najmä v rámci projektu Scientix2, ktorý sa zaoberá prioritami a hlavnými záujmami ministerstiev. EUN koordinuje pracovnú skupinu.

Na stretnutí v Portugalsku sa zišli zástupcovia z ministerstiev školstva a národných vzdelávacích inštitúcií, ktorí sa podieľajú na rozvoji STEM vzdelávania v 20 partnerských krajinách. Slovensko na stretnutí zastupuje za MPC p. D. Výbohová. 

Hlavné priority prerokovávané v pracovnej skupine:

  • význam podpory pri vyučovaní STEM na primárnom stupni vzdelávania
  • problematika nedostatočnej informovanosti, popularizácie možnej kariéry na báze STEM (kariérne poradenstvo)
  • výsledky projektov prezentovaných učiteľmi a spolupráce učiteľov ako spôsob zdieľania výsledkov s tvorcami politík a medzi sebou
  • získanie vedúcich zamestnancov škôl, aby spolupracovali a zdieľali odborné znalosti
  • podporovanie výmen v pracovnej skupine
  • podporovanie šírenia národných iniciatív na európskej úrovni aktivitami Scientix
  • spôsoby sprístupnenia výsledkov výskumu v oblasti STEM vzdelávania učiteľom
  • ako začleniť inovatívne postupy, ich validáciu a pilotovanie z rôznych iniciatív v prostredí vzdelávacích systémov členských krajín

Konkrétne ciele/úlohy 4. pracovného stretnutia v kontexte uvedených priorít:

EUN poskytne aktualizáciu o krokoch a aktivitách, ktoré sa uskutočňujú v rámci každej priority od posledného stretnutia.

Zástupcovia partnerských krajín budú informovať o vykonaných opatreniach v rámci svojich vzdelávacích systémov a návrhoch nových opatrení.

Členovia pracovnej skupiny prehodnotia priority a pridajú/odstránia priority v závislosti od národných záujmov/priorít v STEM vzdelávaní.

Po tomto pracovnom stretnutí budú mať členovia MoE STEM WG možnosť zapojiť sa do programu výročnej konferencie EMINENT European Schoolnet 2018 so zameraním na nové modely rozvoja kompetencií učiteľov, ktorá sa uskutoční v dňoch 13. – 14. decembra 2018 v Lisabone. 

https://www.eiseverywhere.com/ehome/index.php?eventid=353907& 

Ide o každoročné stretnutie expertov v edukačnej sfére, organizované Európskou sieťou učiteľov European Schoolnet. Združuje zainteresované strany z celej Európy, ktoré v rámci konferencie budú diskutovať o ďalších výzvach a riešeniach pre inovatívne vzdelávanie.

Tohtoročná konferencia venovaná novým modelom rozvoja kompetencií učiteľov bude veľmi zaujímavá, keďže práve učitelia sú kľúčovými činiteľmi zmien a dokážu implementovať inovácie do tried a škôl.

Delegácie budú vytvorené zo zástupcov z ministerstiev školstva z viac ako 30 krajín a taktiež partnerov z tohto odvetvia a zástupcov projektu z celej vzdelávacej komunity.  

Účastníci budú mať možnosť počas konferencie diskutovať s expertmi a kolegami o nových trendoch a modeloch učenia, pokúsiť sa vyriešiť otázky typu Ktoré formy profesionálneho online vzdelávania sú najefektívnejšie a ako ich vieme úspešne posúdiť, uznať a certifikovať?    

Prezentované budú aj inovatívne prípadové štúdie z našich členských krajín s cieľom podeliť sa o osvedčené postupy, diskutovať o spolupráci, o výzvach a riešeniach.