Vedecká čajovňa

MPC RP Prešov spolupracovalo s Academiou Istropolitanou Nova pri organizácii Prvej vedeckej čajovni v Prešovskom kraji, ktorá sa uskutočnila 14. 11. 2018 v priestoroch dvorany Biskupského úradu Východného dištriktu ECAV v Prešove.

Sociologičky zo Sociologického ústavu SAV, PhDr. Zuzana Kusá, CSc. a PhDr. Alexandra Matejková prezentovali zistenia Výskumu európskych hodnôt (EVS), ktorý na Slovensku realizoval Sociologický ústav SAV v rámci  projektu Hodnoty v dynamike spoločenských zmien na Slovensku a v Európe. Marek Rakoš,  starosta Raslavíc v okrese Bardejov a riaditeľ tamojšej ZŠ s MŠ Mgr. Martin Klempay informovali prítomných o pozitívnej skúsenosti so spolužitím so sociálne odkázanými občanmi. Pred záverečnou diskusiou stredoškolský študent Janko Vojtaššák zo Spišskej Belej ako mladý občiansky aktivista prezentoval svoju zanietenosť voči extrémistom prostredníctvom svojej blogerskej činnosti.

Podujatia sa okrem samotných vyučujúcich aktívne zúčastnili aj prítomní stredoškolskí študenti, ktorí okrem zapájania sa do diskusie pri všetkých témach, spolupracovali pri vypĺňali dotazníka  o názoroch mladých ľudí na demokraciu v rámci prieskumu Mladí ľudia a európske hodnoty.