Výchova a vzdelávanie detí a mládeže k dobrovoľníctvu v školách a školských zariadeniach prostredníctvom stratégie service learning

Detašované pracovisko MPC Trnava zorganizovalo dňa  5.11.2018 odborný seminár pre učiteľov a vychovávateľov Výchova a vzdelávanie detí a mládeže k dobrovoľníctvu v školách a školských zariadeniach prostredníctvom stratégie service learning. Odborný seminár lektorovala doc. PhDr. Alžbeta Brozmanová Gregorová, PhD. a zúčastnili sa ho pedagógovia z Trnavského samosprávneho kraja.

Cieľom seminára bolo objasniť základný zámer vzdelávacieho programu pre pedagogických zamestnancov v oblasti výchovy a vzdelávania k dobrovoľníctvu pod názvom Výchova a vzdelávanie detí a mládeže k  dobrovoľníctvu v školách a školských zariadeniach prostredníctvom stratégie service learning. Obsah seminára bol zameraný na východiská výchovy a vzdelávania detí a mládeže k dobrovoľníctvu, princípy realizácie výchovy a vzdelávania detí a mládeže k dobrovoľníctvu a na modely realizácie výchovy a vzdelávania detí a mládeže k dobrovoľníctvu prostredníctvom stratégie service learning.

Odborný seminár vychádzal z Koncepcie výchovy a vzdelávania detí  a mládeže k dobrovoľníctvu, ktorú 19. apríla 2018 schválila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Mgr. Martina Lubyová, PhD. Cieľom koncepcie je priblížiť koncept dobrovoľníctva deťom a mládeži prostredníctvom súboru odporúčaní a opatrení smerovaných na všetky stupne vzdelávania. Má prispieť k tomu, aby sa dobrovoľníctvo stalo prirodzenou súčasťou života pre deti a mládež.

Účastníci odborného seminára ocenili zaujímavý výklad  a profesionálny prístup lektorky, zrozumiteľnosť a užitočnosť informácií, odporúčania, ako postupne zaviesť dobrovoľníctvo do vzdelávacieho procesu na všetkých úrovniach vzdelávania, odkazy na odbornú literatúru a internetové zdroje a vzájomnú výmenu praktických skúseností.