Literárna postava

Literárna postava

mpc kmi

 

 
 
 
 
 
 
 
 
KRÁTKA METODICKÁ INŠPIRÁCIA
Učebná činnosť/didaktická hra/aktivita…
 

Názov: Literárna postava

Cieľová skupina: 3. ročník ZŠ

Vzdelávacia oblasť: jazyk a komunikácia

Kľúčové kompetencie:

 

  • nadobudnúť vzťah k vlastným čitateľským zážitkom,
  • rozvíjať vlastný pozitívny vzťah k literatúre a k ďalším druhom umenia.

Hlavný cieľ:

Čítať s porozumením umelecké a vecné texty, rozlíšiť hlavné a vedľajšie postavy rozprávky.

Špecifické ciele:

Kognitívne:

  • Odlíšiť hlavné a vedľajšie postavy.
  • Definovať ich charakterové vlastnosti.

Afektívne:

  • Naučiť sa akceptovať pokyny.
  • Rozvíjať empatiu žiakov.
  • Podporovať rozvoj prosociálneho správania žiakov.

Psychomotorické:

  • Pohyb v priestore – záhrade.
  • Nácvik modulácie hlasu pri čítaní.
  • Stvárňovanie nálady postáv.

Prostredie: knižnica, trieda

Metódy a formy:

Myšlienkové mapy, metóda kladenia otázok, rozprávanie, rozhovor, vysvetľovanie, improvizácia, metóda práce s knihou,

hromadné vyučovanie, skupinová práca – sedenie v kruhu.

Trvanie: 45 minút a viac

 

Anotácia/Úvod/Edukačný kontext aktivity/Zhrnutie aktivity:

Čítanie je dôležitým komponentom formovania osobnosti, sprevádza človeka počas celého života.

V jednotlivých obdobiach má síce rôznu podobu i mieru pochopenia, no možno ho považovať za neoddeliteľnú súčasť kultúrnosti človeka. Čitateľské kompetencie je potrebné rozvíjať už od útleho detstva. Metóda práce s knihou rozvíja čitateľskú gramotnosť a umožňuje nové spôsoby riešenia úloh vo výchove a vo vzdelávaní, ako i nachádzanie nových foriem a spôsobov realizácie metód a techník tvorivej dramatiky v praxi. Výsledkom tvorivého procesu je tvorivý produkt, ktorý je pre človeka nový a hodnotný a ktorý posúva vpred každého jednotlivca.

Potrebný materiál: kniha O. Wilde: Šťastný princ, papiere, fixky

Opis postupu realizácie:

Prostredníctvom myšlienkových máp žiakov zavedieme do záhrady. Žiaci majú za úlohu do stredu papiera napísať pojem „Záhrada“ alebo „Obrova záhrada“, alebo iný kľúčový zástupný pojem. Do priestoru okolo vpisovať pojmy, ktoré im napadnú. Takto prenikáme do vnímania pojmu žiakmi.

Realizácia aktivity:

Žiaci sedia na stoličkách v kruhu a rolovým čítaním textu poviedky O. Wildea Sebecký obor sa oboznámia s obsahom rozprávky (metóda verbálno-zvuková: čítanie). Nasleduje debata (metóda verbálno-zvuková: brainstorming, diskusia), v rámci ktorej žiaci verbálne zdieľajú svoje postrehy a myšlienky o téme a jednotlivých postavách. Následne žiakov rozdelíme do skupín, v ktorých budú medzi sebou zdieľať svoj postoj, vzťah k jednotlivým postavám, čo prežívali pri čítaní rozprávky, čím by rozprávku doplnili – zachytia akúkoľvek myšlienku súvisiacu s prečítaným textom prostredníctvom myšlienkovej mapy, obrázka. Týmto žiaci vytvárajú písomný alebo obrazový materiál, ktorý neskôr bude slúžiť ako podklad, základňa nápadov na modelovanie a stvárňovanie jednotlivých postáv, atmosféry, postojov, nálad, duševného rozpoloženia a pod.

Po uvedenej činnosti vyberieme z textu spoločne so žiakmi všetky postavy a metódou brainstormingu a následne prostredníctvom zápiskov jednotlivých skupín budeme prisudzovať vlastnosti postavám tak, ako ich vnímali žiaci. Uvedené aktivita slúži ako základný stavebný prvok budovania inscenácie, v našom prípade dramatizácie literárnej predlohy, ktorá je základnou požiadavkou na vytvorenie obrazu a témy cvičenia využívajúce metódy a techniky dramatickej výchovy.

Poznámky pre učiteľa:

Uvedená aktivita slúži ako východisko v procese oboznamovania sa žiakov s dramatizáciou a zároveň je vstupnou aktivitou do procesu dramatizácie umeleckého textu. Rolové čítanie je pre žiakov niečím novým, obvykle čítajú týmto spôsobom len dramatický text.  

Možné pokračovanie, následné aktivity:  

Na základe realizácie aktivít si žiaci môžu vybrať iný text, ktorý je im známejší, napr. ľudovú rozprávku, a zvoliť postavy, či určiť hlavné, vedľajšie postavy a následne opísať vlastnosti týchto postáv. Vhodné je túto aktivitu zaradiť aj v rámci slovenského jazyka v učive o prídavných menách.

Autor/Zdroj: Mgr. Andrea Makišová, učiteľka profesijného rozvoja, DP MPC Trenčín

Mgr. Slávka Štefancová

 

Ďalšie zdroje:

WILDE, Oscar, 2005. Sebecký obor. In: Šťastný princ [online]. SPN: Mladé letá, 110 s. ISBN 80-06-00792-6. Dostupné z: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiD3OSf0ZjpAhXD8uAKHXNqAtYQFjAAegQICxAB&url=http%3A%2F%2Fwww.park.estranky.sk%2Ffile%2F3%2Foscar---wilde-sebecky-obor.pdf&usg=AOvVaw3FYE2k6SmQpE0R8vVgHuXS.

Prílohy na stiahnutie:

Príloha: Sebecký obor (poviedka)